• Met nipte zege houdt MIA zicht op promotie naar hoofdklasse

14 mei 2023
  • Op 13 mei speelde de selectie van MIA twee wedstrijden tegen Exakwa uit Lelystad. Voordat de mooie overwinning van het tweede team gevierd kon worden mocht ook het vlaggenschip aan de bak. De vorige ontmoeting met de tegenstander was geëindigd in een 12-23 overwinning voor de Amersfoorters. Al snel werd duidelijk dat de doelpunten op deze middag een stuk minder makkelijk zouden vallen.

Nadat Exakwa op 1-0 voorsprong kwam duurde het namelijk vijf minuten voordat de thuisploeg haar eerste doelpunt maakte. MIA had moeite met het afbreken van de lange aanvallen van Exakwa. De Amersfoorters creëerden zelf verschillende kansen maar wisten deze, wellicht door het warme weer, niet te verzilveren. Met nog achttien minuten te gaan in de eerste helft was de stand pas 2-2. Er volgde een periode waarin beide partijen niet wisten door te drukken. Uiteindelijke lukte het de door Nedasco gesponsorde Keistedelingen uit te lopen naar een voorsprong van drie punten. Het leek door een kleine schoonheidsfout in de verdediging even alsof er gerust zou worden met een verschil van twee. Een doelpunt aan Amersfoortse zijde in de laatste seconden zorgde er echter voor dat de voorsprong van drie in stand bleef (7-4). Ondanks deze buffer was het duidelijk dat de wedstrijd nog niet gespeeld was.

Nadat de kampioenen uit de jeugd van de zaalcompetitie waren gehuldigd werd de wedstrijd hervat. MIA zocht naar scherpte en miste twee opgelegde kansen. De thuisploeg veroorzaakte daarnaast een strafworp waardoor Exakwa de achterstand kon verkleinen. In de fase die volgde vielen de doelpunten een stuk makkelijker dan voorheen. Met nog twintig minuten op de klok stond er een stand van 10-7 op het scorebord. Helaas volgde er een slordige fase van MIA. De thuisploeg had het zichtbaar zwaar en veroorzaakte ook nu een strafworp. Exakwa maakte dankbaar gebruik van de onrust aan Amersfoortse zijde en kwam met nog vijftien minuten te gaan op gelijke hoogte (10-10). Het lukte de bezoekers uit Lelystad zelfs om op voorsprong te komen. Na een gemiste strafworp van de thuisploeg was de gelijkmaker gelukkig snel een feit. Coach Ale Meijer besloot vervolgens een dubbele herenwissel te doen. En met succes: beide invallers zorgden met een doelpunt voor een tussenstand van 13-11. Exakwa hield echter stand en wist met nog twee minuten te gaan de stand gelijk te trekken. Opnieuw was het één van de invallers die scoorde en daarmee de thuisploeg uiteindelijk naar de overwinning schoot. Een 14-13 eindstand stond toen op het scorebord. Net als in de wedstrijd tegen Telstar, wist MIA in de laatste minuut de zege naar zich toe te trekken. Wedstrijden waarin het moeizaam gaat toch over de streep trekken, kenmerkt de wilskracht en doorzettingsvermogen van dit team en haar invallers.

Hiermee heeft MIA de promotie naar de overgangsklasse zeker gesteld. Maar er kan nog een stapje hoger worden bereikt, als de ploeg minimaal de huidige tweede plek op de ranglijst handhaaft. Komende week mag MIA weer hard aan de bak. Op 20 mei komt ZKV, de uitdager van de tweede plek in de rangschikking, op bezoek. Een overwinning zou inhouden dat MIA uit de daarna resterende drie wedstrijden nog maar twee punten hoeft te halen om naar de hoofdklasse te promoveren. Maar ook deze week bleek weer dat dat pas duidelijk is als de scheidsrechter het laatste fluitsignaal heeft laten klinken.