• De week van de scheidsrechter: wat doet MIA?

  4 okt 2023
 • In de sport is er meestal vooral aandacht voor de sportprestaties van teams, individuen of coaches. Soms kan dat worden gezien als een groot compliment voor de arbitrage, maar door middel van de week van de scheidsrechter vraagt de sportwereld nadrukkelijk aandacht voor arbitrage. Ook wij geven binnen MIA aandacht aan de week van de scheidsrechter door voor wat lekkers voor de scheidsrechters te zorgen, maar zetten ons ook in om het daar niet alleen bij te laten!

  Scheidsrechter bedankt!
  Zo hebben we binnen MIA het beleid dat ieder spelend lid en trainer/coach (dus van MIA F4 tot MIA 1) na afloop de scheidsrechter een hand geeft om hem/haar te bedanken voor het leiden van de wedstrijd. Om meer vertrouwdheid en begrip voor de taak van de scheidsrechter te krijgen, worden onderlinge partijtjes op trainingen d.m.v. knijpfluitjes zo veel mogelijk door wisselspelers gefloten.
  We hebben extra oog voor externe scheidsrechters: die ontvangen we als gast bij onze vereniging door hem of haar gratis drankjes aan te bieden, de kleedkamer te wijzen en met hem/haar een praatje aan te gaan. Immers: vaak is een externe scheidsrechter/beoordelaar speciaal voor ons belangeloos minimaal 3 uur van huis…

  Externe verplichtingen arbitrage
  Vanuit het wedstrijdkorfbal (op het veld: MIA 1 t/m 5, A1, B1, C1 en D1), waar in principe neutrale KNKV-scheidsrechters op worden ingedeeld, hebben we als vereniging ook verplichtingen om zelf KNKV-scheidsrechters te leveren. Voor elke thuiswedstrijd (vanwege 2 scheidsrechters bij MIA 1 tellen die wedstrijden dubbel) * 1,25 moeten wij KNKV-scheidsrechters of KNKV-beoordelaars leveren om boetes te voorkomen. Voor de 1e helft veld komt dat neer op 36 wedstrijden. Als je minder dan 75% van de thuiswedstrijden buiten de deur fluit/beoordeelt, volgen er zelfs punten in mindering. Thuiswedstrijden in het wedstrijdkorfbal waar de KNKV geen scheidsrechter voor beschikbaar heeft, dienen we zelf in te vullen en mogen worden meegeteld als gefloten wedstrijd.
  Momenteel zitten we op 26 gefloten wedstrijden, waardoor er geen puntenmindering voor 2e helft veld zal zijn. Wel hebben we in 2 competitierondes nog 10 wedstrijden te gaan: voor elke wedstrijd die we te kort fluiten, moeten we een boete van € 30,25 betalen, voor elke wedstrijd die we extra fluiten, krijgen we een premie van € 24,20.

  Nieuwe scheidsrechters nodig
  Willen we als MIA Samen Hogerop en met name met nog meer jeugdteams in het wedstrijdkorfbal gaan spelen, zijn nog veel meer KNKV-scheidsrechters nodig. Onlangs hebben Thom en Jeroen zich aangemeld om bondsscheidsrechter te worden. De opleiding bestaat uit eerst 3 wedstrijden met interne begeleiding en daarna 2 examenwedstrijden. Thom zal een dezer dagen gaan starten, terwijl Jeroen nog 1 examen te fluiten heeft.
  Naast deze KNKV-scheidsrechters, worden er bij de overige teams natuurlijk ook heel veel wedstrijden gespeeld met MIA-scheidsrechters (senioren en A-jeugd). Voor spelers die vanuit de B-jeugd naar de A-jeugd zijn gegaan (en dus moeten gaan beginnen met fluiten), is er een speciale introductieavond georganiseerd en kunnen zij desgewenst begeleid worden als ze voor het eerst gaan fluiten. Ook kunnen scheidsrechters die een (eerste) wedstrijd gaan fluiten in het kader van hun teamtaak, altijd contact opnemen met de arbitragecommissie voor begeleiding: zowel beginners als ook de meer gevorderden.

  Spelen met schotklok
  Verder komt de zaalcompetitie er weer aan. Komend zaalseizoen spelen MIA 1, MIA A1 en MIA B1 met de schotklok. Dat betekent dat we daarvoor als MIA zijnde een jurytafel moeten inrichten, met een jury-voorzitter, schotklokbediener en tijdswaarnemer. Voor de B1 en A1 zijn ouders gevraagd de jurytafel te bemensen en worden komende tijd trainingsuren en oefenwedstrijden gebruikt om te oefenen. Zo’n 2 weken voor de start zal van de zaalcompetitie, zal de KNKV ook weer opleidingen tot juryvoorzitters geven, waar we als MIA zijnde ook weer aan mee zullen doen met een aantal vrijwilligers.

  Kortom
  Er is meer dan de week van de scheidsrechter waar aan gewerkt moet worden. Daarom zijn we doorlopend op zoek naar mensen die (weer) willen gaan fluiten, mensen die KNKV-scheidsrechter of KNKV-beoordelaar willen worden, de jurytafel willen bemensen, externe scheidsrechters willen ontvangen, MIA-scheidsrechters willen begeleiden, de arbitragecommissie willen komen versterken, etc. etc. Mocht je ook een bijdrage willen leveren of mensen weten die we toch écht moeten vragen, laat het weten aan de arbitragecommissie (arbitrage@ckvmia.nl): Jeroen Boshuis (voorzitter), Rolf Meijborg (lid), Marloes van Os (afvaardiging STC) of Emma Spruitenburg (afvaardiging JTC) of spreek iemand aan binnen korfbalzaken aan, dan komt het daarna op de goede plek!