vertrouwenspersoon - ckv MIA Amersfoort

vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon: voor als je een vertrouwelijk gesprek nodig hebt (bij voorkeur voordat problemen groot geworden zijn)

 

Bij MIA korfballen heel veel mensen met heel veel plezier. Soms nog maar een paar maandjes, en soms al decennia lang. Het is dan ook een superleuke sport, en MIA is een heerlijke vereniging. Maar we zien in het nieuws vaak genoeg dat er ook minder leuke dingen op sportverenigingen kunnen gebeuren: seksuele intimidatie of andere misstanden.

 

Dat begint vaak in het klein: opmerkingen die net over de grens gaan, aanraken waarbij je je net net comfortabel voelt, gepest of gekleineerd worden. Wat doe je dan? Bespreek het met iemand in je omgeving: je ouders, de trainer, iemand anders uit het team, en als je er niet uitkomt, of je durft het met niemand bespreken kom dan vooral naar mij.

 

'Ja, maar het was niet zo erg, en hij bedoelde het vast niet zo...'
'Misschien is het wel normaal…'


Kom vooral ook als je twijfelt of er wel iets aan de hand is. We kunnen dan samen bespreken of het nou wel of niet over de grens gaat, of hoe we de situatie duidelijker kunnen krijgen. Als je me aanschiet/belt/mailt dan zal ik eerst naar je luisteren, en soms is dat al genoeg voor je om weer te weten wat je zelf moet doen. In andere gevallen zullen we samen een plan maken. Let op: alles is vertrouwelijk, en er gebeurt niets waarvan je niet weet.

 

Naast gesprekken over seksuele intimidatie kun je ook terecht bij mij voor persoonlijke vragen of dilemma’s bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij een coming out of andere zaken.

Wie ben ik dan?
 Het praat wellicht gemakkelijker als je wat van me weet: ik ben op mijn 13e jaar met korfbal begonnen en heb met een korte onderbreking (tijdens mijn studie heb ik in Amsterdam bij Oranje Nassau gespeeld) bij MIA gespeeld. Ik heb lang geleden een tijdje in de selectie meegespeeld, daarna wat jaren in de Midweek (onderbroken door wat zwangerschappen), en speel nu met veel plezier in MIA 4. In het dagelijks leven werk ik als huisarts, waarbij ik ook vaak de functie van vertrouwenspersoon heb. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen: Jefta (C2), Imma (D3) en Aron (een voormalig MIAnees, maar sinds dit jaar op voetbal). Je kunt me dus geregeld op het veld of straks weer in de Bokkeduinen vinden.Verder kun je me bereiken via mail (vertrouwenspersoon@ckvmia.nl) of telefoon (06-28258163).

Als je liever een anonieme vertrouwenspersoon wilt dan kun je ook terecht bij het NOC NSF, het Vertrouwenspunt Sport. Kijk dan even op deze website voor de contactgegevens: https://www.nocnsf.nl/help-het-is-mis-ik-wil-contact

Gelukkig heb ik in al die jaren bij MIA een cultuur geproefd waarin seksuele intimidatie niet past. En om dat zo te houden roep ik je op om laagdrempelig te komen, ook als er nog niet hele grote dingen mis zijn gegaan. Zo houden we korfbal leuk voor ons allemaal!


Veel korfbalplezier gewenst,
Jiska de Graaf

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!